IPR Protection: misleidende emails ivm merkregistraties?
Wij krijgen de laatste weken veel emails van bezorgde klanten die berichten ontvangen van een bedrijf ‘IPR Protection’ i.v.m. merkregistraties.
Het gaat daarbij steeds om gelijkaardige emails met volgende tekst:
“Geachte heer/mevrouw,
Gisteren hebben wij een aanvraag ontvangen voor de merkregistratie van (NAAM). Dit is niet door u of uw bedrijf aangevraagd, maar door een derde partij. Dit zien wij terug in de aanvraagformulieren.
Gedurende onze screening zagen wij dat u een soortgelijke bedrijfsnaam heeft, maar in een andere sector.
Aangezien uw bedrijf eerder is ingeschreven bij het ondernemingsloket heeft u echter de eerste optie van registratie voor deze merknaam.
Mocht u dus liever niet willen dat zij gebruikmaken van deze merknaam, kunt u dit aangeven bij ons. In dit geval kunt u de merknaam dus zelf registreren.
Als u de merknaam in België (en automatisch direct in de Benelux) wilt registreren bedragen de kosten hiervoor 599,- exclusief btw. Uw inschrijving wordt binnen 24 uur verwerkt. Een overzicht van de tarieven voor een Europese of internationale registratie vindt u terug op onze website.
Ik hoor graag binnen drie werkdagen of u van het aanbod gebruik wilt maken. Mocht u niet antwoorden of hier geen interesse in hebben, zullen wij de aanvraag van de andere partij goedkeuren. Dat houdt in dat zij de merkrechten over (NAAM) zullen verkrijgen.
Met vriendelijke groet,
Teun Maes
IPR Protection”
IPR Protection: emails ivm merkaanvragen: misleiding of niet?
Ik ken het bedrijf IPR Protection persoonlijk niet, noch de mensen die volgens hun website bij IPR Protection werken. Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen dat dit een ‘scam’ betreft, maar volgende bedenkingen scheppen weinig vertrouwen:
- ‘ipr-protection.com’ is een niet-beveiligde website;
- IPR Protection heeft volgens haar eigen website kantoren in Amsterdam, Berlijn, Londen, Rome en Parijs. De website ‘ipr-protection.com’ vermeldt echter geen fysieke adressen van deze kantoren. De website bevat enkel een algemeen contactformulier en een algemeen email adres. Ik vond geen telefoonnummer terug. De website bevat ook geen algemene voorwaarden of privacy policy. De website vermeldt ook geen andere informatie i.v.m. de identiteit van IPR Protection (geen officieel inschrijvingsnummer van de vennootschap, geen BTW-nummer, enz.). Dit zijn toch vrij serieuze inbreuken op de wet. Als klant wil je weten met wie je zaken doet.
- Een ‘whois’ search toont aan dat de eigenaar van de domeinnaam ‘ipr-protection.com’ zijn of haar identiteit verstopt achter een ‘privacy service’. Op zich is dit niet illegaal, maar het is wel ongebruikelijk dat een bedrijf probeert te verbergen wie de domeinnaam bezit.
- In de email zelf geeft IPR Protection zelf toe dat ze een belangenconflict hebben. Zogezegd heeft een klant (een “derde partij”) hen gevraagd om een merk te registreren, maar toch bieden ze hun diensten aan aan de bestemmeling van de email. Ze ondergraven dus het belang van hun eigen “klant”. Dit is weinig geloofwaardig.
- IPR Protection zet de bestemmelingen van hun emails onder druk om snel te handelen (“drie werkdagen”, zoniet keuren ze de aanvraag van de andere partij goed). Ook dit is een weinig koosjere manier van handelen.
- Zoals gezegd zijn het steeds identieke emails. Het is op zijn minst eigenaardig dat IPR Protection zo vaak met dergelijke “situaties” geconfronteerd wordt.
- IPR Protection wordt niet vernoemd op de lijst van erkende ‘representatives’ bij het EUIPO (het European Union Intellectual Property Office). Ook de ‘staff members’ die op ‘ipr-protection.com’ vermeld worden, staan niet op de lijst van erkende ‘representatives’ bij het EUIPO (dit is zo voor ‘Teun Maes’, ‘Tom Rice’, ‘Pablo Rodriguez’, ‘Jessica Smith’, ‘Andney Hodes’ en ‘Kristina Banis’).
- Er is bijzonder weinig online informatie te vinden over deze ‘staff members‘ (Google search, LinkedIn, enz.).
- De namen en foto’s van deze ‘staff members’ staan ook vermeld op een andere website, namelijk ‘eubrandprotection.com’. Deze website lijkt dezelfde mankementen te vertonen als ‘ipr-protection.com’ en heeft eveneens een kwalijke reputatie. Zie https://radar.avrotros.nl/forum/overig-juridisch-financieel-f93/misleiding-door-eu-brand-protection-t199760.html
Ons advies ivm IPR Protection:
Bovenstaande bedenkingen spreken voor zich. Wij raden klanten in ieder geval sterk af om met dit ‘agentschap’ in zee te gaan.
Als u vragen heeft i.v.m. merkregistraties, dan staan wij u graag bij, en wel op een transparante wijze.
Een merkregistratie is meestal een goed idee, maar het moet wel op een correcte en doordachte wijze gebeuren.
Enkele vragen die u zich daarbij moet stellen zijn: (1) wat wil ik als merk registreren (de naam van je managementvennootschap registreren heeft meestal weinig zin); (2) welk soort merk wil ik registeren (woordmerk, logo, woordbeeldmerk, enz.); (3) op welk geografisch niveau wil ik mijn merk registreren (bijv. Benelux, EU, enz.); (4) voor welke soort goederen of diensten (‘klassen’) wil ik merkbescherming; (5) zijn er al bestaande merken die tot een oppositie zouden kunnen leiden; enz.
Neem gerust contact op bij vragen rond merkregistraties. Wij staan u graag bij!
Bart Van Besien
Recente reacties