Advocaat Bart Van BesienBart Van Besien (advocaat) richtte in 2017, samen met Lien Van de Kelder (jurist en erkend bemiddelaar), het kantoor Finnian & Columba op. Daarvoor werkte hij verschillende jaren als advocaat, als bedrijfsjurist voor een Amerikaans IT bedrijf in Ierland, en als universitair medewerker (Université Libre de Bruxelles en UC Berkeley).

Bart studeerde rechten aan de KU Leuven en de Universitat de Barcelona, en behaalde een aanvullend diploma Europees recht aan de ULB (IEE). Hij studeerde ook af met een ‘master’ geschiedenis aan de KU Leuven.

U kan bij Bart terecht voor volgende onderwerpen:

  • Intellectuele Eigendom: auteursrecht, naburige rechten, merkenrecht, portretrecht, volgrecht, modelrecht, softwarebescherming, bescherming van know-how en fabrieksgeheimen, IP portfolio management, licentiecontracten, en de fiscale behandeling van auteursrechten.
  • Internet & media recht: domeinnamen, e-commerce, reclame- & advertising-recht, vrijheid van meningsuiting, recht van antwoord, recht om vergeten te worden, schending van eer en reputatie, adviezen en contractonderhandelingen voor mediahuizen, auteurs, regisseurs, acteurs, enz.
  • Adviezen en contractonderhandelingen voor de creatieve sector: auteurs, beeldende kunstenaars, fotografen, muzikanten, acteurs en performers, televisie- en filmproducties, games, softwareontwikkelaars, webdesigners, uitgevers, designers/ontwerpers in de modesector, meubelontwerp, architectuur, enz.
  • Fotografie en recht: o.a. het online gebruik van foto’s zonder de toestemming van de fotograaf, clearen van locaties voor fotoshoots (in het kader van auteursrecht en panoramavrijheid).
  • Privacy & data bescherming: o.a. begeleiding van bedrijven, zelfstandigen en individuen voor de “GDPR” (“General Data Protection Regulation”) die vanaf mei 2018 van kracht wordt en de regels voor privacy in de hele EU stroomlijnt.
  • Start-ups en deeleconomie: o.a. advies rond opstart van bedrijven, platform-contracten, regels i.v.m. autodelen, Airbnb, terms & conditions, enz.
  • Algemeen contractenrecht.
  • Arbitrage: Bart Van Besien treedt geregeld op in arbitrage-geschillen als advocaat en als arbiter. Bart is o.a. een erkend arbiter voor IP geschillen bij FORUM (VS) en voor geschillen rond domeinnamen bij Cepani (België), bij FORUM (VS), bij Czech Arbitration Court (Tsjechië) en bij ADNDRC (Hong Kong, Beijing, Seoul, Kuala Lumpur).
  • Sportrecht: o.a. contractonderhandelingen en portretrechten.
  • Telecomrecht (o.a. nummering, kabel- en satellietontvangst, netwerken, enz.).

Bart werkt vloeiend in het Engels, Nederlands en Frans, en heeft ook kennis van Duits en Spaans.

Bart is een erkende “Trademark Representative” bij EUIPO (European Union Intellectual Property Office) en is lid van verschillende organisaties en beroepsverenigingen, o.a. BMM (Benelux Vereniging voor Merken en Modellenrecht), Cepani40 (arbitrage), Vlaams Pleitgenootschap, IABA (International Association of Boalt Alumni – University of California Berkeley Law), IBBA (Irish Belgian Business Association), VOKA (Vlaams Netwerk van Ondernemingen), IAPP (International Association of Privacy Professionals), enz.

 

Publicaties & Presentaties

 

Contact Bart Van Besien: