.io en .ai domeinnamen: juridische stand van zaken

Domeinnamen met de extensies .io en .ai zijn populaire domeinnamen. In dit artikel leggen we uit waar .io-domeinnamen en .ai-domeinnamen voor staan, waarom ze zo populair zijn, en hoe u een juridische procedure kunt starten om een ​​.io- of .ai-domeinnaam te claimen.

 

Waar staat een ​​.io-domeinnaam of een .ai-domeinnaam voor?

 

De topleveldomeinen “.io” en “.ai” zijn “landcode” topleveldomeinen of “ccTLD’s”. Dit betekent dat ze gelinkt zijn aan websites van een specifiek land of gebied. Bij “.ai” domeinnamen is dit Anguilla, een eiland in de Caribische Zee dat behoort tot de Kleine Antillen. Het domein “.io” verwijst naar domeinnamen van websites uit de eilanden die behoren tot het Britse territorium in de Indische Oceaan (een Brits overzees gebied in de Indische Oceaan).

 

.io-domeinen en .ai-domeinen: waar worden ze voor gebruikt?

 

De populariteit van .ai- en .io-domeinnaamregistraties heeft niets te maken met hun geografische link. Hun aantrekkelijkheid komt van het feit dat “OI” en “AI” afkortingen zijn voor veelgebruikte termen in de ICT- en technologiewereld.

 

“IO” staat voor ‘input/output’, een term die de communicatie beschrijft tussen een computer en de buitenwereld (zoals een mens of ander systeem).

 

“AI” is de afkorting voor artificiële intelligentie (‘artificial intelligence’ in het Engels), de wetenschap die zich richt op het verstrekken van intelligentie aan computers en andere apparaten.

 

De registratie van een .io-domeinnaam of een .ai-domeinnaam is populair bij bedrijven die actief zijn in de IT- en technologiesector.

 

Beschikbaarheid van een .io-domeinnaam of een .ai-domeinnaam

 

Een andere reden voor hun populariteit is dat veel .io- en .ai-domeinnamen nog beschikbaar zijn voor registratie. Registranten van een nieuwe domeinnaam kiezen vaak voor dit type domeinnaamextensie wanneer een domeinnaam met een algemener hoofddomein (zoals “.com”, “.net” of “.org”) al bezet is. Met andere woorden, bedrijven of particulieren kunnen ervoor kiezen om een ​.ai- of .io-domeinnaam te registreren wanneer hun gewenste ‘.com’ of ‘.eu’ domeinnaam niet langer beschikbaar is.

 

Korte en overzichtelijke domeinnamen zullen immers waarschijnlijk meer verkeer aantrekken.

 

Hoe een .io- of .ai-domeinnaam claimen?

 

Als u een merk of een handelsnaam heeft en u merkt dat deze wordt gebruikt in een “.io” – of “.ai” -domeinnaam die niet van u is, kan u een speciale juridische domeinnaamprocedure starten om deze domeinnaam te claimen.

 

De procedureregels en voorwaarden voor het claimen van deze domeinnamen verschillen naar gelang het een “.io” of een “.ai” domeinnaam is.

 

.ai domeinnaam procedures

 

Voor .ai-domeinnaamprocedures zijn de relevante regels de zogenaamde “Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy” (UDRP), de bijbehorende UDRP-procedureregels en de aanvullende WIPO-regels voor UDRP.

 

Dit betekent dat de eiser in een .ai-domeinnaamprocedure 3 wettelijke basisvoorwaarden moet aantonen:

 

(1) de .ai-domeinnaam is identiek of vergelijkbaar (in die mate dat er een risico op verwarring is) met een handelsmerk of dienstmerk waarop de klager rechten heeft; en

 

(2) de domeinnaamhouder heeft geen rechten of legitieme belangen op de .ai-domeinnaam; en

 

(3) de .ai-domeinnaam is te kwader trouw geregistreerd en wordt te kwader trouw gebruikt.

 

.ai domeinnaamgeschillen worden beheerd door het WIPO Arbitration and Mediation Center (het WIPO Center). De kosten bedragen 1.500 USD voor een hoorzitting met één panellid (arbiter) en 4.000 euro als u wil dat drie panelleden (arbiters) de zaak beoordelen.

 

.io domeinnaam procedures

 

Voor .io-domeinnamen wordt het “Geschillenbeslechtingsbeleid – .IO” toegepast in geval van een domeinnaam procedure. De procedureregels zijn een aangepaste versie van de WIPO Expedited Arbitration Rules (aangepast voor geschillen met .io-domeinnamen).

 

De persoon die de procedure start om een ​​.io-domeinnaam te claimen, moet bewijzen dat de huidige eigenaar van de domeinnaam (1) zijn rechten heeft geschonden; en (2) de registratie is gedaan voor een “onwettig doel”. Wanneer bij de registratie van de .io domeinnaam informatie werd gebruikt die later onjuist blijkt te zijn, kan dit ook leiden tot annulering van de domeinnaamregistratie (en een eventuele daaropvolgende registratie door een andere partij).

 

De maatregelen die kunnen worden toegekend zijn beperkt tot: (1) de voorlopige opschorting van de .io-domeinnaamregistratie voor de duur van de procedure; (2) de annulering van de .io-domeinnaamregistratie; en (3) met instemming van de partijen, een wijziging van de registratie. In de praktijk is de annulering van de .io-domeinnaam de meest waarschijnlijke uitkomst (de aanvrager zal vervolgens zijn eigen registratie van de domeinnaam moeten doen).

 

.io domeinnaam klachten worden ook behandeld en beoordeeld door het WIPO Center, maar de tarieven verschillen. De toepasselijke kosten voor een .io-domeinnaamprocedure zijn administratiekosten van 500 USD plus een vergoeding die aan het Tribunaal moet worden betaald (meestal maximaal 1.000 USD). Het Tribunaal verdeelt de honoraria en de kosten tussen de partijen in het licht van de omstandigheden van het geval en de uitkomst van de procedure.

 

Voor vragen rond domeinnamen: neem gerust contact op!

 

 

Bart Van Besien