Hoe reageren op een auteursrecht-claim van Picrights i.v.m. een foto?

Een brief van partijen zoals Picrights, Fuß & Jankord, Copytrack, Copyright Agent of Visual Rights Group met de beschuldiging van auteursrechtinbreuk kan verontrustend zijn. Dit zijn partijen die namens hun klanten – fotografen of fotoagentschappen – claims uitsturen om vermeende inbreuken op auteursrechten te handhaven. Het gaat vaak om het gebruik van foto’s op een website of blog. De ingebrekestelling of sommatiebrief houdt meestal een schikkingsverzoek in waarbij een financiële vergoeding wordt geëist voor het gebruik van de foto. Wat moet je doen als je zo’n brief ontvangt?

Blijf kalm en analyseer de auteursrecht-claim

De eerste stap is om de claim zorgvuldig te analyseren.

Controleer:

  • Of de foto wel echt door jou of je bedrijf is gebruikt.
  • Of de opgegeven datum en bron correct zijn (bijv. misschien was de foto enkel zichtbaar op je website via een ‘embedded link’?).
  • Of de foto voldoende origineel is om bescherming te genieten van het auteursrecht. Banale foto’s zijn niet beschermd door het auteursrecht.
  • Wie de ‘rechthebbende’ is en of de verzender van de brief (Picrights, enz.) wel het recht heeft om namens de ‘rechthebbende’ op te treden.
  • Of de vergoeding die geclaimd wordt correct is of niet.

Controleer of er een inbreuk is op de foto

Niet elk gebruik van een foto is per definitie een auteursrechtinbreuk.

Controleer:

  • Of je gebruik van de foto toegelaten was door een uitzondering op het auteursrecht zoals het citaatrecht of nieuwsberichtgeving (verslaggeving over actuele gebeurtenissen), enz.?
  • Of je een geldige licentie had voor het gebruik van de afbeelding?
  • Of de afbeelding mogelijk rechtenvrij is (bijv. oude foto’s, foto’s onder ‘creative commons’ licentie, enz.)?

Onderneem geen overhaaste acties

Betaal niet zomaar het gevraagde bedrag en erken niet zomaar schuld. Sommige schikkingsvoorstellen zijn overdreven hoog of ongerechtvaardigd. De foto’s van je website verwijderen is meestal een goed idee, maar dit kan ook een vorm van erkenning van inbreuk en fout inhouden. De onthoudingsverklaringen die Picrights en Fuß & Jankord uitsturen gaan vaak verder dan wat redelijk is. Het is raadzaam eerst juridisch advies in te winnen bij je advocaat.

Neem contact op met een advocaat

Een advocaat gespecialiseerd in auteursrecht kan:

  • De claim juridisch beoordelen.
  • Onderhandelen over een redelijke oplossing indien nodig.
  • Een goed onderbouwde antwoordbrief opstellen waarin je standpunt op correcte wijze wordt verduidelijkt.

Voorkom claims i.v.m. foto’s op je website

Om dergelijke vervelende claims in de toekomst te vermijden, raden wij volgende stappen aan:

  • Gebruik alleen foto’s met een geldige auteursrechtlicentie of rechtenvrije beelden. Gebruik eventueel je eigen foto’s of betaal een fotograaf om beelden te mogen gebruiken. AI-systemen kunnen handig zijn om zelf beelden te creëren, maar ook hier moet je voorzichtig zijn dat deze beelden geen inbreuk uitmaken op bestaande afbeeldingen.
  • Check je website of er geen oude foto’s op staan waarvoor je geen toestemming had en verwijder die foto’s.
  • Bewaar bewijzen van de aangekochte licenties of van de databank waar je de “rechtenvrije” foto’s gevonden hebt (sowieso bieden dergelijke databanken weinig of geen zekerheid dat die foto’s écht rechtenvrij zijn).
  • Controleer de bron en gebruiksvoorwaarden van afbeeldingen voordat je ze publiceert.
  • Vermeld de naam van de fotograaf.

copyright - auteursrecht

 

Lees ook ons artikel over een vonnis van de Ondernemingsrechtbank van Gent waarbij de rechtbank de klacht afwees en zelfs verwijten maakte van ‘copyright-trol’ activiteiten…

Heb je een brief van Picrights, Copytrack, Copyright Agent of de Duitse advocaten Fuß & Jankord (Fuss & Jankord) ontvangen i.v.m. een beweerde auteursrechtinbreuk op een foto op je website? Neem contact op met ons kantoor voor een juridisch onderbouwd antwoord en begeleiding. Wij behandelen regelmatig dergelijke claims en hebben tot nu toe voor al onze cliënten kunnen vermijden dat dit zou escaleren in een rechtszaak.

Bart Van Besien

Advocaat auteursrecht