Hoe een .EU domeinnaam claimen?
Hoe kan je een .EU domeinnaam claimen
Een .eu domeinnaam kan je claimen via ofwel een ADR procedure (Alternative Dispute Resolution) ofwel een rechtbankprocedure.
ADR-procedure voor .EU domeinnaam geschillen
In de praktijk kiezen de meeste mensen voor de ADR-procedure vanwege de effectiviteit en snelheid. Bovendien is de ADR-procedure relatief goedkoop in vergelijking met een procedure voor de rechtbank. Een ADR-procedure is met name geschikt bij speculatieve registraties van .EU domeinnamen en registraties die een merkinbreuk uitmaken.
WIPO en Czech Arbitration Court (CAC) voor .EU domeinnaam geschillen
ADR-geschillen over .EU-domeinnamen worden behandeld door het “Czech Arbitration Court” (CAC), een onafhankelijk arbitrageorgaan gevestigd in Praag of door het “World Intellectual Property Organisation” (WIPO), dat in Genève is gevestigd. De procedure bij het CAC en het WIPO wordt per e-mail uitgevoerd. Er zijn ook geen fysieke hoorzittingen (de procedure wordt volledig schriftelijk uitgevoerd). Het CAC of het WIPO zullen een onafhankelijke panelist (arbiter) benoemen, of verschillende onafhankelijke panelleden als de klager meer dan één arbiter wil, om het geschil te behandelen. Deze panelleden zijn experts in intellectuele eigendomsrechten en meer specifiek in het juridische gebied van domeinnaamgeschillen. Ik heb persoonlijk de eer om als “panelist” of “arbiter” op te treden bij het CAC voor domeinnaamgeschillen met betrekking tot “.EU”-domeinen (ook voor “.COM” en andere domeinnaamgeschillen).
Procedure voor .EU domeinnaam geschillen
Een ADR-procedure bij het CAC of WIPO is geschikt als je kan aantonen dat je een eerder “recht” hebt op de domeinnaam (bijvoorbeeld een merk, handelsnaam, bedrijfsnaam, familienaam, enz.) die identiek is of verwarrend gelijk is aan de domeinnaam. Je moet ook bewijzen dat de huidige eigenaar van de domeinnaam geen rechten of legitieme belangen heeft in de domeinnaam en dat de domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt.
Met andere woorden, er zijn 3 hoofdvoorwaarden die je moet bewijzen:
De .EU domeinnaam is identiek of verwarrend gelijk aan een eerder recht
Als eiser moet je aantonen dat de domeinnaam identiek of verwarrend gelijk is aan een naam waarvoor een recht werd erkend door de nationale wet van een lidstaat en/of de van de Europese Unie (bijvoorbeeld een geregistreerd merk) waarop jij, de klager, rechten hebt.
Geen rechten of legitieme belangen in de .EU domeinnaam
Als eiser moet je aantonen dat de huidige houder van de domeinnaam (de registrant of respondent) de domeinnaam zonder rechten of legitieme belangen in de domeinnaam heeft geregistreerd.
Kwade trouw bij gebruik of registratie van de .EU domeinnaam
Als eiser moet je aantonen dat de huidige houder van de domeinnaam (de registrant of respondent) de domeinnaam te kwader trouw heeft geregistreerd of gebruikt.
Kosten van een ADR .EU domeinnaam procedure
De kosten van een ADR-procedure hangen af van het aantal panelleden dat je kiest en het aantal domeinnamen dat wordt betwist. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kosten voor een domeinnaamgeschil bij het CAC en het WIPO relatief laag zijn. Je kunt een volledige lijst met tarieven vinden op de website van het CAC of WIPO.
Overdracht van de .EU domeinnaam
Als je de ADR-zaak wint, wordt de domeinnaamregistratie aan jou overgedragen. Er is geen bepaling in de ADR-regels om schadevergoeding of compensatie voor kosten (zoals juridische kosten) te verkrijgen. Als je een schadevergoeding of kostenvergoeding wil krijgen, kan je eventueel een aparte procedure opstarten voor de rechtbanken.
De domeinnaamregistratie kan ook worden geannuleerd (als de klager niet om een overdracht vraagt of niet aan de criteria voldoet). Dit betekent dat de registratie wordt geannuleerd, niet de domeinnaam zelf. De domeinnaam zal dan na een quarantaineperiode van 40 dagen beschikbaar worden voor registratie door andere partijen.
Als je de ADR-zaak verliest, kun je binnen 30 kalenderdagen beroep aantekenen bij een rechtbank. Er is geen voorziening voor een ‘intern’ beroep binnen de ADR-procedure.
Voor meer informatie over .COM domeinnaamgeschillen (en andere gTLD’s), bekijk onze vorige blogpost “Domeinnaamgeschillen: hoe claim je een domeinnaam?”.
Voor meer informatie over .BE (Belgische) domeinnaamgeschillen (behandeld door Cepani op basis van ADR-regels), zie mijn vorige blogpost over “Domeinnaamgeschillen in België: hoe een ‘.be’-domeinnaam terugvorderen?”.
Auteur: Bart Van Besien
Advocaat domeinnamen, auteursrecht, merkenrecht
Recente reacties